In cazul adenoiditelor acute, procesul infectios de la nivelul nasului si nazofaringelui se poate extinde catre organele vecine ceea ce duce la aparitia otitei, sinuzitei, conjunctivitei, faringitei, bronsitei, etc. Aceste afectiuni se pot trata complet.
In schimb, adenoidita cronica isi pune amprenta major in dezvoltarea fetei, cu aparitia faciesului adenoidian: fata palida, gura intredeschisa, expresia de “copil naucit”, cu cearcane si ochii adanciti in orbite, copilul este palid si are o implantare defectuoasa a dintilor de pe arcada dentara superioara.
Datorita lipsei de respiratie nazala, nu este stimulat culoarul respirator, sinusurile maxilare nu se mai dezvolta, obrajii apar infundati, fata se alungeste, valul palatin se arcueaza foarte mult (bolta ogivala) – datorita respiratiei orale,
arcada dentara superioara se ingusteaza, dintii se stramba si devin proeminenti, mandibula ramane in spate, se modifica ocluzia (gura nu se mai inchide cum trebuie), apar tulburari de vorbire, pe de o parte datorita imposibilitatii de articulare a cuvintelor, si pe de alta parte datorita perceperii incorecte a cuvintelor, urechile fiind frecvent infundate.
Prin urmare, etajul mijlociu al fetei nu se mai dezvolta, toate aceste modificari anatomice devenind in timp irecuperabile, astfel ca ulterior, chiar daca se practica interventia chirurgicala de ablatie a vegetatiilor, copilul ramane cu respiratie orala, are nevoie de aparat dentar si exercitii logopedice pentru reeducarea vorbirii.
In afara modificarilor morfo-functionale ale aparatului respirator, prin tulburarile de somn datorate obstructiei nazale, apare oboseala cronica, deficitul de atentie, tulburarile de comportament, scaderea rezultatelor scolare deci scaderea semnificativa a calitatii vietii.