Laringele este organul responsabil cu emiterea sunetului. Se afla in gat, intre faringe si trahee, si arata ca un cilindru gol. De asemenea, laringele permite trecerea aerului inhalat (de la nas si cavitatea orala pana la bronhii) si a celui expirat (de la bronhii spre nas si cavitatea orala). Acesta este prevazut cu un mecanism de inchidere, care impiedica alimentele mestecate (bolus) sa se blocheze in caile respiratorii in timpul inghitirii.
In mod ideal, laringele este impartit in trei portiuni: portiunea superioara este numita "supraglota" (la inaltimea epiglotei), iar cavitatea sa poarta numele de vestibul laringean; o portiune centrala, localizata la nivelul glotei si, sub partea centrala, o portiune inferioara, compusa extern din muschi si captusita intern de o membrana mucoasa.
Laringele indeplineste urmatoarele functii:
- face posibila emiterea de sunete (fonatie) si permite trecerea aerului inhalat (de la nas spre cavitatea orala si plamani) si expirat (de la plamani pana la nas si cavitatea orala).
- ajuta la deschiderea esofagului pentru trecerea alimentelor inghitite. In timpul inghitirii, cavitatile laringiene sunt inchise, pentru a preveni aspirarea de substante inghitite in plamani.
Endoscopia laringiana este necesara in cazuri precum tusea persistenta, disfonia (raguseala), scaderea randamentului vocal, disconfort in regiunea gatului.
Endoscopia laringiana se utilizeaza in diagnosticarea unor afectiuni precum: laringite acute sau cronice, noduli laringieni, polipi laringieni, tumori maligne faringo-laringiene etc.
Cum se efectueaza Endoscopia Laringiana?
Pacientul este asezat pe scaunul de examinare ORL si este rugat sa scoata limba afara din gura. Cu un tifon medicul prinde limba pacientului si introduce un tub rigid in cavitatea bucala pana in spatele luetei pentru a examina hipofaringele si laringele (corzile vocale). Ulterior pacientul trebuie sa spuna "eee" sau "iii" moment in care se vizulizeaza glota fonatorie.

Sursa